Sompasaunan vaiheet

Kalasataman eteläistä kärkeä elävöittänyt Sompasauna sai alkunsa alkukesästä 2011 muutaman stadilaismiehen löydettyä hylätyn puukiukaan. Miehet keksivät kiukaalle käyttöä rakentamalla omin luvin entisen sataman joutomaalle “hökkelisaunan” kaikkien vapaaseen käyttöön. Saunan perustajia ei juuri lauteilla näkynyt, mutta ensimmäisenä vuonna paikalle löysi tiensä muutama sata saunan ystävää.

Ensimmäisen kesän saunojista syntyi muutaman kymmenen hengen löyhä kaveriporukka, joka seuraavina kesinä suunnitteli ja rakensi vapaaehtoisvoimin saunan uudelleen alkuperäisellä idealla ja perinteitä kunnioittaen.

Kolmena ensimmäisenä kesänä sauna rakennettiin “savupiippua ja sahaa” lukuunottamatta jätelavoilta dyykatusta ja lahjoitetusta rakennusmateriaalista noin 150 euron vuosibudjetilla. Työ on opettanut tekijöitään ja löylyt ovat vuosittain parantuneet – kevyesti rakennettu talo on tarjonnut ainutlaatuisen helpon ja toimivan kokeiluympäristön.

Sompasauna on alusta asti säilyttänyt yleisen sekasaunan ja avointen ovien periaatteensa. Sauna on rakennettu paikalle sattumalta tiensä löytävien iloksi ja eräänlaiseksi underground-kaupunkilegendaksi. Kesästä 2013 sauna on ollut myös Kalasataman uusien asukkaiden ahkerassa käytössä.

Helsingin kaupunki purki 2011-2013 luvatta pystytetyn saunan. Sompasaunaseura ry perustettiin syksyllä 2013 ohjaamaan saunan toimintaa ja edistämään yleisten saunojen kulttuuria.

Sompasauna on ollut yleisön suosikkeja Helsingin Kulttuuriteko äänestyksessä vuosina 2012-2014 ja vuonna 2015 voitti 5000€ pääpalkinnon. Niillä rahoilla rakennettiin nykyinen hirsinen temppelisauna.

Vuonna 2021 Sompasaaren rakennustyömaa oli edennyt jo siihen vaiheeseen, että Sompasauna joutui muuttamaan työmaan tieltä uuteen lokaatioon. Kauas ei tarvinnut lähteä: uusi sijainti löytyi Verkkosaaresta. Juhannuksena 2021 heitettiin viimeiset löylyt Nihdin kärjessä urbaanissa kaupunkimaisemassa, jonka jälkeen saunat siirrettiin Verkkosaareen. Muutaman viikon talkootyöllä sauna-alue saatiin rakennettua uuteen paikkaan.

Kävijät ovat ottaneet uuden paikan omakseen: saunan henki säilyy, vaikka lokaatio muuttuu. Jossain vaiheessa Sompasauna joutuu taas muuttamaan.

Kirahvien matka Verkkosaareen.