Historia

sompasauna-media-photo-04-summer-2013-logo

Kalasataman eteläistä kärkeä elävöittänyt Sompasauna sai alkunsa alkukesästä 2011 muutaman stadilaismiehen löydettyä hylätyn puukiukaan. Miehet keksivät kiukaalle käyttöä rakentamalla omin luvin entisen sataman joutomaalle “hökkelisaunan” kaikkien vapaaseen käyttöön. Saunan perustajia ei juuri lauteilla näkynyt, mutta ensimmäisenä vuonna paikalle löysi tiensä muutama sata saunan ystävää.

sompasauna-media-photo-02-summer-2012

Ensimmäisen kesän saunojista syntyi muutaman kymmenen hengen löyhä kaveriporukka, joka seuraavina kesinä suunnitteli ja rakensi vapaaehtoisvoimin saunan uudelleen alkuperäisellä idealla ja perinteitä kunnioittaen.

Kolmena ensimmäisenä kesänä sauna rakennettiin “savupiippua ja sahaa” lukuunottamatta jätelavoilta dyykatusta ja lahjoitetusta rakennusmateriaalista noin 150 euron vuosibudjetilla. Työ on opettanut tekijöitään ja löylyt ovat vuosittain parantuneet – kevyesti rakennettu talo on tarjonnut ainutlaatuisen helpon ja toimivan kokeiluympäristön.

Ensimmäinen Sompasauna alkukesästä 2011
Ensimmäinen Sompasauna alkukesästä 2011

Sompasauna on alusta asti säilyttänyt yleisen sekasaunan ja avointen ovien periaatteensa. Sauna on rakennettu paikalle sattumalta tiensä löytävien iloksi ja eräänlaiseksi underground-kaupunkilegendaksi. Kesästä 2013 sauna on ollut myös Kalasataman uusien asukkaiden ahkerassa käytössä.

Helsingin kaupunki purki 2011-2013 luvatta pystytetyn saunan. Sompasaunaseura ry perustettiin syksyllä 2013 ohjaamaan saunan toimintaa ja edistämään yleisten saunojen kulttuuria.

Sompasauna on ollut yleisön suosikkeja Helsingin Kulttuuriteko äänestyksessä vuosina 2012-2014, mutta ei ole  koskaan saanut kaupungilta taloudellista tukea.

Ohikulkijan kuvaama esittelyvideo juhannukselta 2012: